Diskmaskin
Diskmaskinen är “känslig” vitvara, där de flesta faktorer är väsentliga för att få ett tillfredsställande resultat. Är en av dessa inte med i tillräcklig grad kan resultatet ses nästan omedelbart. Så var extra noga med underhåll …
FILTER.
Smutsiga filter kan leda till matrester på serviceet.
Bottensil och filter rengöras regelbundet. Dessa är bidragande till ett bra rengöringsresultat och bör rengöras efter var 15:e tvätt eller vid behov. Använd en borste och varmt vatten från kran. Var medveten om att det kan sitta mer än ett filter. Vanligtvis sitter både ett grovt och ett fint filter. Den sistnämnda bör rengöras noggrant.
SPOLARMAR.
Igensatt spolarmarna kan resultera i matrester på porcelinet.
I spolarmarna kan det sätta sig matrester. Undersök därför spolarmarna då och då. Undre spolarmen kan oftas dras bort (lyfta upp), den övre ofta skruvad fast. Var försiktig vid demontering.
SALT
Brist på salt ger vita avlagringar av kalk på disken – För mycket salt ger en beläggning på disken som smakar salt.
Salt fylles på efter behov. Det finns två typer, grov och finfilter salt. Grovfilter salt kan klumpa ihop sig i saltbehållaren, så du bör använda fint salt om inte tillverkaren av maskinen rekommenderar något annat.
Salt dosering är automatisk i nästan alla maskiner. Volymen kan justeras (se hur man i din manual). Du bör som utgångspunkt börja i mitten av skalan. Om resultatet inte är tillfredsställande, kan du öka eller minska
mängden. Var medveten om att det kan ta 2-3 diskar innan din ändring av mängden salt påverkar diskningen.
Saltet hjälper till att göra vattnet mjukt, så kkalken inte fastnar på disken. För lite salt innebär därför kommer kalkavlagringar på disken, medan för mycket salt inte kan sköljas bort och därför ger en otäck smak.
Flera maskiner har en salt indikator. Det finns olika typer. Vissa indikatorer som sitter i locket, medan andra har en lampa på panelen. Är din maskin av den senare typen, måste du vara medveten om att vissa maskiner mäter mängden salt i saltbehållaren, medan andra endast räknas diskar. Det senare går till exempel 20 diskar med indikatorlampor släckt sedan den efterföljande 2 diskar med lampan tänd, 20 diskar med lampan släckt.etc. Oavsett om du fyllt på med salt eller inte.
* (Se även SOAP-dosering)
SKJÖLJMEDEL
För lite sköljmedel ger fåror på service och dålig torknings resultat – för mycket ger en fet, gråblå,illasmakande, beläggning.
Skölmedelj appliceras med jämna mellanrum. Sköljmedel är diskmaskinens sköljmedel. Den tar bort vattnets ytspänning, så vatten lättare glider av disken under torkningen. För att få ett bra resultat är det viktigt att använda samma märke av diskmedel och
sköljmedel eftersom de passar ihop kemiskt.
Nästan alla maskiner har automatisk dosering av skjöljmedel. Volymen kan justeras (se hur man gör i din handbok) För lite sköljmedel ger vita slingor och dålig torknings resultat -. Alltför mycket ger glasen ett gråblåt skär och en fet illasmakande beläggning resten av disken.Observera att det kan ta 2-3. diskar innan din ändring av sköljmedelsvolym ses på disken.
DISKMEDEL
För mycket diskmedel ger illasmakende och vit beläggning på disken – för lite diskmedel ger grums på disken.
Mängden diskmedel du tillsätterl måste matcha graden av nedsmutsning din disk. Du behöver inte skölja, bara skrapa tallrikar och bestick. Om du skjöljer av ska du använda mindrer diskemedel. Det kan vara svårt att bedöma
hur mycket som skall spenderas, men oftast är det mindre än du tror.
Det finns två typer av tvål. Pulver och tabletter. Tabletterna är smarta och snabba att använda, men de kan inte doseras. Därför får du en liten överdos, vilket i längre tid ger ett dåligt resultat. Överdosering (både pulver och tabletter) vattenbesparande diskmaskiner har inte tillräckligt med vatten för att skölja diskmedletl ut, vilket innebär att du får en ackumulering av diskmedel i maskinen. I den första omgången på värmelementet, vid filter och bakom tätningslisterna i luckan, men senare också på disken. Många tror felaktigt att det beror på kalk / brist på salt, eftersom disken får en vit beläggning. Ofta kan du smaka sig fram. Om den vita beläggningen på disken smakar surt / bittert är det diskmedel. (Se hur du rengör maskinen under reparation).
För lite tvättmedel gör att det finns “grumst”/ matrester kvar på disken efter diskning. Innan du ökar mängden salt bör du att inspektera filtren och spolarmar.
Kom ihåg att använda samma märke av diskmedel och sköljmedel så de passar ihop rent kemiskt.