Kokplatta
I en massaplatta är värmetråd stöbt in. Den är ofta uppdelat i tre oberoende värmekretsar. Ju högre steget väljs, desto flera värmekretsar anslutens. Kokplattan (värmekretsarna) är antingen på eller av. Denna platta kommer att bli varmare ju längre tid den är tänd, även om det är på låg värme.

Om en kokplatta (ofta termostat platta) inte kan kontrolleras, kan det bero på en defekt termostat. Finns det mer än en värmeregleringssystemen prova att byta två styrenheter och se om det löser problemet.
Om det inte kan tändas eller inte värmer nog, kan det bero på styrenheten eller kokplattan. Ofta är styrenheterna ens på spisen och du försöker byta ut två mellan två styrenheter och se om det löser problemet.

Kokzon
I kokzonen liggar värmetråden fri, det var ursprungligen en spiral tråd eller halogenrör, men är nu mest en sicksack-formade värmeband, som är fordelad över större delen av plattan. Det är den som blir röd när plattan är på. Kokzonen kan ha en eller två cirklar (i sällsynta fall tre) men till skillnad från kokplattan används bara två om du vill utvidga värmezonen(dual zone) Värmen styrs av en regulator och en termostat som monteras på plattan som slås på och av vid ett intervall som bestäms av den effekt du har valt. Temperaturen är därför mer konstant och värmen är snabbare än en kokplatta eftersom kokzonen är varm nästan omedelbart.

Om kokzonen (på glaskeramiken spisar) inte kan regleras, men fortsätter att värma är det ofta beror på en defekt regulator. Ofta är regulatorerna lika, och du kan prova att byta två regulatorer och se om det löser problemet.